resilienssi ja positiivinen psykologia

POSITIIVINEN PSYKOLOGIA

Positiivinen psykologia nousi perinteisen psykologian rinnalle 1990–luvun lopulla. Se on tieteellinen lähestymistapa sen etsimiseen, mistä syntyy onnellisuutta, hyvinvointia ja hyvää suorituskykyä.

Positiivisen psykologian tutkimuksissa on osoitettu, että onnellisuuteen voi vaikuttaa erilaisia taitoja ja toimintatapoja harjoittamalla. Esimerkiksi myönteisiä tunteita työstämällä tai henkilökohtaiset vahvuudet tunnistamalla ja niiden käyttöä jalostamalla ihminen voi lisätä tyytyväisyyttä elämäänsä.

Positiivisen psykologian piirissä on tutkittu tieteellisesti yksilön vahvuuksiin panostamisen vaikutusta mm. masentuneiden hoidossa, työyhteisöjen ja tiimien toiminnassa, rekrytointitilanteissa ja työhyvinvointiin vaikuttamisessa.

Sovellamme näitä tutkimustuloksia arkipäivän toimintatavoiksi ja harjoituksiksi, joilla jokainen yksilö tai esimerkiksi työryhmä voi vahvistaa hyvinvointiaan ja tuloksellista toimintaansa sekä lisätä merkityksellisyyttä elämäänsä.

TaitoBan työskentelytavoissa yhdistetään ratkaisukeskeisyyden ja positiivisen psykologian parhaita puolia asiakkaan tilanteeseen sopivalla tavalla.

Resilienssi

Hyvään elämään kuuluu vaikeuksiakin, jatkuva onnellisuus ei ole mahdollista oikeassa maailmassa. Vaikeuksista selviäminen on siis onnellisuuden ytimessä. Resilienssi on kykyä kohdata vaikeuksia ja selvitä niistä tai niiden kanssa. Resilienssi kasvaa arjessa ja harjoittelemalla, se ei ole poikkeusyksilön erityinen kyky.

Resilienssi muodostuu yksilön ja ryhmän omista kyvyistä ja taidoista, läheisten ja ympäristön voimavarojen ja tuen myötävaikutuksella. Lähiympäristön tarjoamat mahdollisuudet ovat olennaisia hankalassa tilanteessa elämisen apuja.

Syvimmiltään resilienssi on elinvoiman säie, joka mahdollistaa hyvinvoinnin tilanteissa, joita elämä eteen tuo. Se luodaan ja sitä ylläpidetään omilla teoilla, oppimisella, asenteilla, ja sitä vahvistetaan jokapäiväisissä kohtaamisissa ja tilanteissa. Työyhteisöissä resilienssin ylläpitäminen on osa työyhteisön ja työn kehittämistä, työhyvinvointityötä sekä mahdollisiin vaikeuksiin varautumista.

Resilienssi on keskeinen hyvän elämän osatekijä, joka osaltaan vahvistuu TaitoBan koulutuksissa ja ohjauksissa sekä terapiatyössä.

KIRJAT

 
DSCF3722.jpg

RESILIENSSI ARJESSA

Krisse Lipponen 2. painos 2020, 340 sivua, nidottu

Hyvään elämään kuuluu vaikeuksia, ja niistä selviäminen on onnellisuuden ytimessä. Resilienssi on kykyä kohdata vaikeuksia ja selvitä niistä tai niiden kanssa. Kirja esittelee resilienssin monimuotoisuutta positiivisen psykologian ja ratkaisukeskeisen menetelmän kautta. Kirja kuvaa resilienssin yhteiskunnallista ja kulttuurista pohjaa ja sen arjessa uusintuvaa luonnetta. Myönteiset ihmissuhteet, omien ja ympäristön vahvuuksien tunteminen ja oma toimijuus mahdollistavat selviämisen vaikeissakin vaiheissa. Näitä resilienssin ulottuvuuksia luodaan ja kasvatetaan, kuten kaikkia taitoja, harjoittamalla niitä, jatkuvasti. Tapausesimerkkien ja elämäntarinoiden kautta kirja auttaa tunnistamaan resilienssiä ja sen kehittämistä. Käytännön esimerkit esittelevät tapoja vahvistaa niin yksilön kuin ryhmän selviämistä vaikeista tilanteista. Ryhmän resilienssi koostuu yllättävän saman kaltaisista asioista kuin yksilön resilienssi – esimerkiksi työyhteisöissä ja kouluissa voidaan vahvistaa ihmisten ja ryhmien resilienssiä osana normaalia toimintaa. Kirjan harjoituksista voi hyötyä niin ohjaus- ja esimiestyössä kuin koulutus-, sosiaali- ja terveydenhuoltoalallakin.

 

voimaa - hyvän elämän polkU

Voimaa – hyvän elämän polku on Krisse Lipposen, Anneli Litovaaran ja Antero Katajaisen samannimisen klassikkokirjan täysin uudistettu painos vuodelta 2016 (alkuper. Voimavarat käyttöön 2003). Uusittu teos on käytännönläheinen opas positiivisen psykologian, mindfulnessin ja itsemyötätunnon tieteellisesti tutkittujen menetelmien omakohtaiseen hyödyntämiseen.

voimaa.jpg