entä jos? - näkökulman vaihtamisen taitoa

Meillä on toisaalta ihana ajatusten vapaus, mutta toisinaan ajattelumme ei  ole niin joustavaa kuin se voisi olla. Ajatukset voivat myös olla liian rajoittavia ja suorastaan haitallisia.


On tilanteita, joissa olisi hyödyllistä luottaa muutoksen mahdollisuuteen ja omiin taitoihin ja unelmiin enemmän, sekä löytää vaihtoehtoisia ajatuskuvioita. Ratkaisukeskeisyys on jo lähtökohdiltaan näkökulman vaihtamista: käännetään ongelmat tai koetut puutteet tavoitteiksi, työstetään kielteisiä tulkintoja myönteisemmiksi.


Näkökulman vaihtamisen tai avartamisen taito on tarpeen  etenkin kiperissä, stressaavissa ja monissa uusissa tilanteissa. Tilanteissa, joissa helposti voi jäädä jumiin omiin totuttuihin tai uhkan sävyttämiin ajatuksiin löytämättä hyvää tapaa mennä eteenpäin. Voi olla, että sitä yrittää puskea läpi harmaan kiven - ja tulee katkaisseeksi yhteyden itseensä ja jaksamiseensa. Tavallista on myös antaa periksi tai vältellä asiaa tai muutosta, joka tuntuu vaikealta. 


Muutamia esimerkkejä yleisistä haitallisista ajatusmalleista ovat 

  • kielteisten yleistysten tai ennustusten tekeminen, jonka voi tunnistaa sanoista ”aina, koko ajan, kaikki, ei koskaan, ikinä…” tai ”pitäisi – täytyisi”-puheesta

  • mustavalkoinen joko – tai -ajattelu: hyvä – paha,  täydellinen – täysin epäonnistunut

  • ajatusten lukeminen ja leimaaminen: “muut varmasti ajattelevat, että en pysty tähän” 

  • positiivisten asioiden, onnistumisten ja itsensä huomiotta tai tunnustuksetta jättäminen: myönteisiä asioita tapahtuu vain hyvällä onnella tai jonkun muun ansiosta, ei omien ansioiden ja ponnistusten tuloksena.


NEGATIIVISET AJATUKSET JA KIELTEINEN SISÄINEN PUHE SYÖVÄT ENERGIAA

Entä jos pääsisi itsensä syyllistämisestä ja vähättelystä parempaan itseluottamukseen ja huomaisi ajatukset ”vain ajatuksina”?

Omia ajatusjumeja ei välttämättä ole helppoa availla yksin. Toisen apu auttaa suuntaamaan katsetta totutun uoman yli ja näkemään ympärille, avarampaa maisemaa. Näin alkaa löytyä vaihtoehtoisia ajatuksia, jotka vievät myös toimintaa rakentavammin ja luovemmin eteenpäin.

Yhtä lailla tämä on totta myös työryhmien ja yhteisöjen toiminnassa.

Kallio heijastuu veteen näkökulma

MIKÄ AUTTAA UUSIEN NÄKÖKULMIEN LÖYTÄMISTÄ?

Keskeisiä ratkaisukeskeisiä ”työkaluja” ovat oivalluttavat, sytyttävät kysymykset. Hyvien kysymysten lisäksi uusien näkökulmien löytymisen avuksi tulevat erilaiset luovat ja toiminnalliset menetelmät, tilanteeseen sopiva huumori ja sen tuoma keveys, perspektiiviä antavat metaforat ja mielikuvat, toiveikkuutta tuovat tarinat ja esimerkit. 


Myös tietoisen läsnäolon taidon kasvattaminen auttaa. Parempi tietoisuus omista ajatuksista, tunteista ja kehon tuntemuksista kasvattaa havainnoinnin ja hyväksynnän taitoa, ja tuo tarvittavaa välimatkaa omiin ajatuksiin. ”Mindfulness-asenne” on monin tavoin hyvin lähellä ratkaisukeskeisyyttä: voi luottaa muutosprosessiin. 

Ja koska ajatukset, tunteet ja keho ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään, uudet näkökulmat ja luottamus muutokseen voivat löytyä monelta suunnalta.

Aina voi ajatella toisin. Entä jos epäilet vähemmän ja luotat enemmän. Entä jos alat toimia jo tänään niin? Mikä olisi ensimmäinen merkki siitä, ja mikä kaikki alkaa muuttua silloin mahdollisemmaksi? 


TAITOJA TREENAAMAAN

Jos teet työtä, jossa ohjaat toisia löytämään ratkaisuja muutosten tekoon tai vastaavaan, voit saada vahvistusta työskentelyotteeseesi TaitoBa-verkoston järjestämissä Taitotreeneissä. Voit tulla mukaan oppimaan omista lähtökohdistasi ja tarpeistasi käsin, olet sitten tuoreempi tai jo kokenut ratkaisukeskeinen toimija. Pääpaino on harjoittelussa, kokeiluissa ja ajattelun kehittämisessä rennossa ilmapiirissä. 

Osallistua voi valinnan mukaan kolmeen, kuuteen tai kaikkiin yhdeksään taitotreeni-työpajaan, joita pidetään kerran kuussa perjantai-iltapäivisin ajalla 15.9.23 – 24.5.24. Yksi teemoista on Näkökulman vaihtamisen taito.

Työpajoissa valmentajina toimivat  TaitoBan kokeneet ja taitavat ratkaisukeskeisyyden osaajat Krisse Lipponen, Peter Sundman, Bodil Mickels, Marika Tammeaid, Leena Mannström, Leena Rasanen ja Mari Juote. 

Ilmoittaudu ensimmäiseen työpajaan mukaan  15.8.2023 mennessä.


Jos et tunne meitä vielä: TaitoBa on seitsemän ratkaisukeskeisen ammattilaisen oppimisen, kehittämisen ja innostuksen verkosto. Ammattitaitoamme on saada asiakkaiden taito, osaaminen ja tieto käyttöön ja jalostumaan “Ba-tilassa”. Ba on tila ja tilanne, jossa tietoa voidaan vapaasti jakaa, luoda ja hyödyntää. Ammattitaitomme on syntynyt tuhansista työtunneista koulutusta, terapiaa, työnohjausta ja valmennusta. www.taitoba.fi


Kirjoittajana Leena Rasanen, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja työnohjaaja, mindfulness-ohjaajakouluttaja, jonka mielestä aina kannattaa etsiä toinen tai kolmaskin näkökulma.

Edellinen
Edellinen

Tarkoittaako ratkaisukeskeisyys, että ollaan aina positiivisia?

Seuraava
Seuraava

Ihan ihme kysymys